Mina rötter bland Resandefolket

 

 

 

 

 

 

 

J

ag var bara ett barn när jag för första gången hörde någon kalla mig: ”tattarunge”. Jag undrade naturligtvis vad ”tattare” var för något och när jag frågade mina föräldrar till råds så menade de bara att vi inte skulle tala så mycket om det, det var som det var ändå.

 

- Men vad är ”tattare” undrade jag, är vi från ett annat land?

 

- Nej vi är från Sverige svarade pappa korthugget, och vi heter resande.

 

- Du förstår folk brukar kalla sådana som reser runt och säljer saker för ”tattare”, sa mamma, men det är inget fint namn och många resande har blivit illa behandlade av folk, så därför är det bättre att inte prata om det.

 

- Men pappa är ju sotare, vi reser ju inte runt och säljer nått…?

 

- Nej, det är många som har vanliga jobb nuförtiden. Det var din farmor och hennes förfäder som arbetade som gårdfarihandlare förr i tiden, innan du var född, förklarade mamma.

 

- Var farfar också ”tatt…” eh resande menar jag?

 

- Nej, men han brydde sig inte om vad folk sa och så tyckte han att din farmor var finast i hela världen, därför gifte han sig med henne.

 

 

- Var bodde farmor och hennes familj, när hon var liten?

 

- Dom bodde överallt, fick flytta hela tiden, svarade pappa, ingen ville att dom skulle stanna. Folk var rädda för resande, eller bara arga på dom.

 

- Varför var dom arga på dom…?

 

- Jo, folk tyckte man ska vara som alla andra. Ha vanliga arbeten i nån fabrik eller som bonde eller torpare eller nått. Att åka omkring och ”göra affärer” tyckte folk var lite konstigt. Även om dom var nyfikna på vad de hade med sig. Många av dem var skickliga hantverkare eller hästkarlar och deras tjänster behövde ju folk alltid förr i tiden. Sen tyckte folk också att man skulle bo någonstans, i ett hus, som man kallar ”hemma”. Om man flyttade ofta och inte hade så mycket grejor som man äger så tyckte folk man var konstig och så började man prata. Sen måste de också ibland be om att få mat eller foder till hästen därför att de inte hade några pengar och det gillade inte folk heller.

 

- Men dom behövde väl inte vara arga på dem för det…?

 

- Man sa att de flyttade bara för att de ställt till det för sig….

 

NÄSTA SIDA...